PALAPES DARAT UUM INTAKE-26



ni first time aku nk wt blog.. cuti2 sem ni xtau nk wt ape kt umah so aku wt la blog ni.. ni aku nk cite ckit tntg intake-26 palapes darat uum yg aku join dh 1 tahun.. aku join palapes agak lambat, mase aku masuk sem 3.. ramai kwn2 aku rse pelik n ckp aku ni buang masa duk masuk palapes n terpaksa tangguh pengajian aku lg 1 tahun.. tp aku ada pendirian aku sendiri.. dr kecik lg aku mmg taksub tahap dewa ngn tentera ni tp xpnh dpt peluang nk jd anggota tentera.. lps spm dlu aku ada gak mtk KTD tp bile dpt surat ngok2 tulis "anda layak tetapi kouta penuh".. hampe je aku ngok.. tp xpe sb skrg aku dh dpt merialisasikan impian aku ni.. walaupun sekadar pasukan simpanan, tp ilmu ketenteraan yg aku dpt sungguh byk..


PALAPES UUM SENTIASA MEMIMPIN

ok skrg aku nk cite ckit tentang intake-26 palapes darat yg aku join ni.. ape tu PALAPES.. mungkin ada antara korang yg xtau ape tu palapes.. palapes/rotu merupakan sebuah pasukan latihan yg ditubuhkan utk melatih mahasiswa/i IPTA menjadi seorang pegawai tentera dlm pasukan simpanan askar wataniah..


ni gambo bdk laki intake-26

aku memulakan langkah utk menjadi salah seorang anggota dlm intake ni apabila aku mengisi borang utk temuduga.. aku balik ke UUM awl.. mse tu budak2 yg bru daftar masuk UUM ngh orentasi.. aku lepak 2 ari kt bilik kwn aku kt DPP Pewaja.. 1st stage aku hadapi adalah wt medical check up.. mse wt medical check up, doktor ckp aku dehidrasi( xckup air dlm bdn).. btol ke aku xckup air?? rse mcm byk je betakung dlm bdn ni.. so aku tpakse wt medical check up 3 ari lps tu.. 2nd stage plak kne wt UKA (ujian kecergasan amali).. yg ni paling perit.. aku kne lari 2.4 km.. dgn bdn aku yg besar ni, aku cube segala kudetat yg aku ada utk hadapi, penat xtau la nk ckp.. latihan joging yg aku wt sebelom aku dtg interview byk membantu aku ketika belari.. lps belari kne sit up n tekan tubi.. lps tu lari pecut.. mmg ngok aku dh mcm mndi peluh dh.. 3rd stage medical check up RESAT.. 4th interview ngn IC n pegawai2.. abis sume tu baru la aku diterima menjadi seorang pegawai kedet palapes uum walaupun aku hampir2 tak diterima kerana aku ni terebih berat.. selamat..



gambo mse latihan compass matching annual camp junior

intake-26.. tu la intake yg aku msuk skrg.. dlm intake ni la aku merasa susah pyh menjadi seorang anggota tentera.. YDP intake aku md nor n NYDP citot.. die org ni mmg lyk jd pemimpin intake aku..aku mmg respek ngn kepimpinan die org.. walaupun terdapat pelabagai pekara yg jd dlm intake ni, tp aku nmpk, dr sehari ke sehari, intake kami telah menunjukkan peningkatan yg memberagsangkan n semangat kerjasama yang ditunjukkan semakin meyerlah.. kepada Kpt Sam, Lt Mahadi, Sjn Md Noor, Sjn Marzuki yg byk memberi tunjuk ajar kepada kami ketika di peringkat junior, ucapan setinggi2 terima kasih diucapkan.. kenangan menjalani perkemahan tahunan terutama ketika fasa hutan akan menjadi kenangan yg paling xdpt dilupakan.. sem depan jd inter plak.. lg byk pelajaran yg bakal di pelajari.. stamina pun kne lg mantap sb latihan makin berat.. impian aku nk jd seorang pegawai tentera akn ku genggam..

6 comments:

ainalmardya said...

salam..
saya nk bertanya..kmi ingin adakan lawatan palapes darat d uum..sapa yg boleh kmi hubungi??
saya wakil kor askar wataniah dari UniSZA..
ASAP~

Suraya Noor said...

Bestnya..knp tak join masa sem 1 lg???tahniah sbb join PALAPES...sy intake22...

Muhammad Zamri said...

mse tu xterbuka minat lg puan..hehe..tp skrg dh nk abis dh..rse kejap je 3 tahun dlm palapes ni.. :)

Suraya Noor said...

tauliah bulan ni kan kt uum???best tu...hehehehe..ok..mmg kejap je..pasni mst duk tingin ja nk lalui balik..takpa..dh grad nnt ,smbung amek GO k??gud luck!!

Muhammad Zamri said...

GO klu layak la puan..dpt kerahan pun ok gak..klu xde jgk trus aktif je la dlm siri 500..hehe..tauliah 17/7 ni..skrg ni pun tgh latihan lanjutan 1 mggu..then trus latihan utk tauliah

Anonymous said...

maaf bertanya. masa tu, berat awak berapa? apa syarat medical check up tu? berat dan tinggi?